Sune Rudnert

Konstskribenten, den trogne Lukasbrodern Hans Janstad, har skrivit om Leonardo Da Vinci i tidningen Arbetet. Utställningen visar sig bestå av enbart kopior, undantag är en målning” Damen med Herr Meren”( eg Damen med hermelinen), som också den är satt under värdering vad det gäller att vara av Leonardos hand. Advokat Ulf Alfredsson hjälper till att granska fynden juridiskt.
Det sensationella är, ayy Janstad funnit att Leonardo faktiskt redan under sin tid uppfunnit fotokopieringsapparaten. IBM, som är sponsor till utställningen av Leonardos kopior på Rooseum i Malmö, råkar ha samma initialer som renässansuppfinningen Italian Bild Machine. Den har dessutom den egenskapen att den lever och producerar kopior, trots att den endast existerar som bild. Janstad har också kunnat konstatera att Leonardos uppfunnit Arbetet och fallskärm(-savtal).
Leonardo var vänsterhänt och uppfinnare av heliko-pterna. Madonnan i grottan har blivit Mandonnan i grottan, en lätt förväxling av bilden Maria med Kristus och Elisabeth med Johannes.

Lukasmålare: Sune Rudnert
Årtal: 1993

keyboard_arrow_up